Noa Loviss Peifers, Linu Letīcija Blats, Jajo Kavamura. ļ PĒTERGAIUS

Size: px
Start display at page:

Download "Noa Loviss Peifers, Linu Letīcija Blats, Jajo Kavamura. ļ PĒTERGAIUS"

Transcription

1 Noa Loviss Peifers, Linu Letīcija Blats, Jajo Kavamura ļ PĒTERGAIUS

2 , ' " Lo grib zināt visu. '\ ,r Kā tētis sauc savu turleju? \ l tas vispar vajadzīgas?,, Un kādos vārdos vēl tās 1.l Kā izskatās turlejas, un kam ~,, var saukt? ~ I ' ,...,---- ' ,. Grāmata zinātkārajiem! Košas ilustrācijas un asprātīgi teksti stāsta bērniem par dažādiem ķermeņiem, dzimumorgāniem un dzimumiem. Iedrošinājums visiem, kuri vēlas pieņemt savu ķermeni un justies tajā labi. Noa Loviss Peifers un Linu Letīcija Blats rada mākslu, raksta, darbojas mākslas un seksuālās izglītības jomā un kā apvienība "glitterclit" izklaidējoši izglīto bērnus, jauniešus un vecākus. Grāmatu saistoši ilustrējusi Jajo Kavamura. 91mi11 lļljlmlļl

3 UDK Pe160 Noa Lovis Peifer, Linu Latitia Blatt, Yayo Kawamura. UNTENRUM 2023 Beltz&Geberg ln the publishing group Beltz - Weinheim Basel Visas tiesības uz šo darbu Latvijā ir rezervētas izdevniecībai "Pētergailis", ieskaitot visa darba vai tā daļu atveidošanu jebkurā formātā. No vācu valodas tulkojusi SIGNE VIŠKA Redaktore ELĪNA BRASLIŅA Korektore DAINA VILEMSONE Maketētāja KIMA ABRAMOVA Izdevniecība "PĒTERGAILIS" Stabu iela 54A-17, Rīga, LV-1011 Tālr e-pasts: info@peterga i I is. lv; i I is. lv Iespiests SIA "Jelgavas tipogrāfija" Signe Viška, tulkojums, 2023 ISBN izdevniecība "PĒTERGAILIS", 2023

4 Noa Loviss Peifers, Linu Letīcija Blats, Jajo Kavamura -- No vācu valodas tulkojusi Signe Viška

5 Lo kopā ar Miku, mammu un tēti dzīvo lielajā pilsētā. Vēl nesen bija tikai Lo un mamma, un tētis, bet pagājušajā vasarā pievienojās Mika. Mika neko daudz vēl neprot, bet bļaut un izskatīties mīlīgi - to gan. Lo viņa tik un tā patīk, jo ir tik forši būt lielajai māsai! Lo vienmēr paskaidro Mikai to, ko viņa jau zina. Bet šodien Lo ir tā, kura grib, lai viņai kaut ko paskaidro. -,- - -, l 1 1' ji 1 1 ',,.J

6 ~ r 1 1, 11 1.l ~ Pf: AcE

7 "Tēti, kā sauc to, kas ir tur lejā?" jautā Lo. "Tur lejā? Tu domā to, kas cilvēkiem ir starp kājām?" precizē tētis. "Maija šodien bērnudārzā teica, ka bērniem jāiemācās mazgāties tur "Hmm, nu, tur lejā ir vienkārši cits veids, kā saukt intīmo zonu," skaidro tētis. "Tā pieder tikai tev, un tikai tev pār to ir teikšana. Un to var saukt daudzos un dažādos vārdos. Katrs to sauc citādāk." lejā," Lo stāsta. "Par pincīti vai diņķi, piemēram?" interesējas Lo. Tētim jāsmejas : "Kur tu izrāvi tādus vārdus?" "Bērnudārzā! Džeisons tā sauc savu turleju. Kā sauc tavu turleju, tēti?"

8 Tētis piesarkst. "Kas gan tas par jautājumu?" Tik ātri viņš nemaz nevar atbildēt. Pēc īsa pārdomu brīža viņš saka : "Hmm, man šķiet, tas ir atkarīgs no tā, ar ko es runāju. Ja es eju pie savas ārstes, es visbiežāk saku "penis" vai "dzimumloceklis"." "Un ja tu runā ar mani?" Lo grib zināt. "Nu, tik bieži mēs jau par to nemaz nerunājam," tētis prāto. "Kad es biju tavā vecumā, mēs ar brāli to saucām par krāniņu."

9 Lo ļoti patīk vārds "krāniņš". "Vai tev ir vēl kādi vārdi?" "Man šķiet, ka dažreiz mana turleja izskatās kā jocīgs, mazs ziloņa snuķis. Mans personīgais snuķītis!"

10 Iztēlojoties, ka tētim starp kājām ir ziloņa snuķis, Lo jāsmejas. "Trūūū! " sauc Lo, kā zilonis stampādama apkārt tētim. Tagad arī tētim izlaužas smaids. "Es savu turleju saucu par gliemezīti," mamma iejaucas. "Man šķiet, ka tā izskatās kā gliemezis ziedu pļavā! Spečuki to daļu, ko redz no ārpuses, sauc par vulvu, bet iekšpusi - par vaginu. "Vul-vī-na! " - Lo jau abus vārdus savienojusi vienā - tas tik jauki kūleņo uz mēles.

11 Zīmējot Lo domā par gliemežiem un turlejām. "Vai tu domāji kailgliemežus vai gliemežus ar mājiņu? Vai šis izskatās kā turleja?" Mamma kārtīgi nopēta gliemezi: "Katra turleja izskatās citādi, tāpat kā katrs gliemezis, katra puķe un katrs zāles stiebrs."

12 " Milzīga turleju pļava!" Lo sajūsmināti sauc.

13 Ir tik jautri turlejām izraudzīties vārdus pēc to izskata! "Vai turlejām ir vēl kādi smieklīgi vārdi?" interesējas Lo. "Protams," mamma apstiprina. "Es pazīstu cilvēkus, kas savu turleju sauc Lo rakņājas savā mantu kastē. "Čūska, kaķis, krupis, varde, nūdele un strazds. Tie visi ir turleju vārdi!" uzskata Lo. par čuriņu, cisu vai vāverīti."

14

15 } 11 ( }11( /J/ )11( Lo zina, ka savu turleju var nosaukt arī pēc tā, ko tā dara. Un Lo turleja jau šo to prot. Piemēram, čurāt un radīt labas sajūtas. Pieaugušo turlejas pat prot krietni vairāk! Lo zina arī, ka mammai katru mēnesi ir mēnešreizes.,,. ~,A A A... \ \ "Sērfot Sarkanajā jūrā," mamma par to saka. Tas ir tad, kad no vagīnas ārā nāk nedaudz asiņu.

16

17 Akvaparkā Lobija pamanījusi, ka Džeisons griež savu snuķi pa apli. Tāpēc viņa jautā : "Tēti, tu arī dažreiz tā dari?" Tētis smejas. "Jā, es to esmu izmēģinājis. Bet tādas muļķības es daru tikai tad, kad neviens neredz, lai citiem nek ļ ūtu neērti," saka tētis. Lo tas šķiet smieklīgi. "Man tas neliekas neērti! Parādi!" "Nē, Lo," nosaka tētis. "Bērni un pieaugušie jautrības ar turlejām kopā netaisa. Labāk paskatīsimies, ko vēl mēs varam apļot. "

18 ~

19 "Vai mans pingvīns Viktors arī var būt turleja?" Lo grib zināt. Mamma samiedz acis un piešķiebj galvu. "Nu, manā turlejā ir vēl viena iekšiņa - klitors. Tas atrodas aiz kaunuma lūpām, un redzama ir tikai galviņa. Un tā drusku atgādina Viktoru." "Viktors ir klitors!" sauc Lo.

20 . \ Klitora galiņu var saukt arī par pērli, zirnīti vai podziņu, bet Lo patīk "galviņa" -Viktora dēļ. Galviņa ir diezgan jutīga. Kad sev pieskaras tur lejā, klitors kļūst resns un apaļš, un tas liekas ļoti patīkami. Tā Lo paskaidro mamma. Tas pats notiek, glaudot peni. Arī penim visjutīgākā ir galviņa. "Arī dakteri to sauc vienkārši par galviņu," skaidro mamma. "Izskatās pēc aizsargķiveres!" domā Lo. Tētis smejas. "Daudziem galviņa slēpjas zem priekšādas. Bet dažreiz priekšādu mēdz arī nogriezt," turpina tētis. Lo brīnās.

21 Tagad Lo grib saprast, kas ir turleju apakšā. Jo tās vienkārši karājas zem locekļa un omulīgi šūpojas kā tādi mazi maisiņi. Spečuki tos sauc par sēkliniekiem, uzzina Lo. Pieaugušo ķermenī tur tiek ražoti mazi kurkuļi - spermatozoīdi. Tie ir tik sīciņi, ka ar neapbruņotu aci pat nevar redzēt. "Manos sēkliniekos ir miljons spermatozoīdu, bet tu radies tikai no viena spermatozoīda un no vienas mazmazītiņas olšūnas mammas iekšiņā," paskaidro tētis. 0 0 "Mika arī?" Lo taujā. 1//

22 "Skaidra lieta. Visi bēbīši rodas no mazas olšūnas un maza spermatozoīda." "Vai bērniņi var augt arī sēkliniekos?" interesējas Lo. "Auč," izsaucas tētis, to iztēlojoties, "nē, bērniņi var augt tikai dzemdē."

23 Mammas vēderā aiz viņas turlejas atrodas vēl viena iekšiņa, kurā aug bērniņi. "Un kā tad Mika nok[uva tavā vēderā?" vaicā Lo. \ \ "Viņa tur nemaz nenok[uva," saka mamma. "Ja gribi zināt precīzi - tēta spermatozoīdi no sēkliniekiem caur peni un pēc tam caur manu vagīnas tuneli iepeldēja dzemdes iekšiņā." ---

24 "Tur ir viena vienīga olšūna, kas saplūst kopā ar vienu vienīgu spermatozoīdu. Tā radās Mika." P1c d-lv' ),UJ'1 >nbu.ji.on...

25 Lo zina, cik liels kļūst puncis, kad tajā aug bērns. Diezgan liels! u ü l1 Mamma spēlē līdzi un elš, un pūš. Tas ir diezgan sāpīgi. Un tad bērniņš izslīd ārā. "Bērniņš ir klāt!" gavilē Lo. "Un kā lai tagad zinām, vai tā meitene vai puika?" ir "Nu, tagad tas ne vienmēr ir tik vienkārši. Daudzi domā, ka pēc turlejas var noteikt, vai esi puika vai meitene. Viņi saka : "O, penis! Tas ir puika!" vai "Ahā, vulva! Tā ir meitene!"" skaidro mamma.

26 "Bet ne visiem puikām ir penis un ne visām meitenēm ir vulva." "Ir puiši ar vulvu un meitenes ar peni?" jautā Lo. "Tieši tā," mamma apstiprina. "Tās sauc par transpersonām. Bet dažas transpersonas nav ieliekamas ne vīrieša, ne sievietes kategorijā." "Tā kā onte Jese? 11 jautā Lo. "Jā, 11 mamma apstiprina. "Jese nav ne tava tante, ne onkulis, bet gan vienkārši onte Jese. Kad tu biji manā vēderā, mēs kopā prātojām, kā tu varētu saukt Jesi. 0 Tas bija ļoti jautri! 11 "Tas der, jo onte izklausās drusku kā bute, un onte dievina zivis!" Lo aizdomājas par ontēm un butēm. "Mēs varam nedēļas nogalē visi aizbraukt uz jūru pie zivīm?" "Laba doma!" saka mamma.

27 Nūdistu pludmalē var dabūt visgardākos frī kartupeļus pasaulē. Šodien Lo kārtīgi nopēta visu pārējo turlejas. "Mammu, paskaties, tur ir turleja kā gliemezis!" sauc Lo. "Kuš, Lo, neblenz tā!" mammas vaigi iesārtojas. "Lielākajai daļai nepatīk, ka rāda uz viņu turleju ar pirkstu." Pēc tam, kad onte Jese un Lo nošļakstās ar ūdeni, ir laiks atpūtai. Saule izžāvē ūdens pilienus uz viņu ķermeņiem. Sajūta ir tik laba!

28 Lo smiltīs zīmē visas lietas, kuru vārdos var nosaukt turlejas. Pa Lo galvu riņķo neskaitāmas idejas turleju nosaukumiem. 1 OJ..

29 Nākamajā dienā dārziņā vārdi joprojām riņķo pa Lo galvu. "Ontes un tantes, onkuļi un tankuļi, kurleja un turleja, pincis, čura un vāvere!" Lo prāto. "Vai ir vēl kādas turlejas, izņemot peni un vulvīnu?" Maija pamāj. "Dažreiz ir tādas turlejas un iekš i ņas, kas nepieder nevienai kategorijai. Tad īsti pateikt, vai tā tas nozīmē "pa vidu"." nevar ir vulvīna vai penis. Tad saka "inter",

30

31 "Ķermeņi ir tik interesanti!" spriež Lo. Šodien Lo izmeklē Džeisona vēderu. "Diemžēl jāoperē aklā zarna," paziņo Lo. "Nekādu problēmu," saka Džeisons, "Ķermeņu spēlēs svarīgi pievērst uzmanību tam, lai visi justos labi. Ja bērns saka STOP, uzreiz ir jāapstājas. Arī tad, ja pašam ir ļoti jautri." "ķeries klāt!" Un Lo ķeras klāt. Viena lieta Maijai ir ārkārtīgi svarīga: "Paldies," Džeisons saka. "Beidzot vēders vairs nesāp." Jenotu grupiņā ir skaidri noteikumi spēlēm "Spēles, kurās izzināt paši savu vai kāda cita ķermeņa turleju, ir tikai bērniem. Pieaugušie tajās nedrīkst piedalīties." ar ķermeņiem. Maija vienmēr atgādina:

32

33 Tagad Lo par turlejām zina diezgan daudz. Tāpēc Lo grib sevi izpētīt. Tam vajag spoguli un klusu vietu. "Cik interesanti izskatās mana turleja!" domā Lo. "Tagad man tikai tai vajag labu vārdu." Varbūt kādu ļoti īpašu izdomātu vārdu? Vārdu, ko neviens cits nezina? "\ \ \ I

34 , ~ l ' \ \ \ ' ' ' ' \ i.a.dcu '\ n~dj ' \\ I \ ~ ',, ',,.

35 5v.tik, ~.w,,u_ 1-;,u. J)i..oriaJ. }rlq>f ~ tilt. {(IM/U ~ /t4 N()Q,, Jd ~ ~ d,u,j,i,~aajaij.f'm,~ Vi.ou ~ ~ Ml~~-~dk-? Jajo Kavamura uzaugusi Tokijā. Mākslinieciski radošajā vidē starp glezniecību, grafisko dizainu, tēlniecību NOA ~ ~ Noa Loviss Peifers un Linu Letīcija Blats* rada mākslu, raksta un darbojas mākslas un seksuālās izglītības jomā. Līdzās darbam daudzos mākslas un seksuālās pedagoģijas projektos (tostarp biedrībā "pro familia" un dažādos Frankfurtes muzejos), Noa un Linu gadā nodibināja seksuāli pedagoģisko kolektīvu "glitterclit" un savā darbnīcā Ofenbahā pie Mainas no spīdīga tekstila un zeltkaļu mākslu viņas interesi no sākta gala piesaistīja zīmēšana un gleznošana. Pēc mūra krišanas Jajo pārcēlās uz Berlīni, kur studēja komunikācijas dizainu un kur kopā ar ģimeni un suni dzīvo joprojām. Kopš gada Jajo veiksmīgi strādā kā bilžu grāmatu māksliniece un ārpus tā rada papīra un tekstila objektus un apdruku. Viņa radījusi daudzus bērnu iemīļotus tēlus un ilustrējusi jau vairāk nekā 150 grāmatas dažādām izdevniecībām. Viņas darbi tulkoti vairāk nekā 24 valodās. radīja intīmās anatomijas modeļus. Savukārt gadā tika atklāta mājaslapa koerperwoerter.de (Korperworter - ķermeņa vārdi) - uz seksuālo izglītību vērsts tiešsaistes grāmatu veikals. Noa un Linu kopīgais mērķis ir humoristiskā veidā radīt sarunu pieturpunktus, ar kuru palīdzību vienkārši, puspajokam un atklāti veidot telpu seksuālajai izglītībai. 1 Vāciski rodas vārdu spēle no autora vārda (Noa) un vārda "degunradzis" (Nashorn), kas kopā veido Noashorn.

36 Mīļie pieaugušie, Kur vērsties pēc palīdzības? Jūs noteikti labi zināt, ka reizēm bērnu jautājumi nāk kā zibens no skaidrām debesīm! Bet labā ziņa - arī pieaugušajiem nav jāzina viss. Un ir okei pie dažiem jautājumiem arī nosarkt. Svarīgi saprast, ka bērni uz dzimumorgāniem raugās citādi nekā pieaugušie. Bērniem ķermenis ir kā instruments, ar kuru piedzīvot pasauli un sevi pašu. Un dzimumorgāni ar saviem daudzajiem nervu galiem un interesanto izskatu sagādā daudz aizraujošu iespaidu. Tāpēc nav pārsteigums, ka intīmā zona daudziem bērniem šķiet visinteresantākā ķermeņa daļa, kuru viņi - vai nu vienatnē, vai kopā ar citiem bērniem - vēlas izzināt. Bērni iemācās, kādos vārdos saukt savas ķermeņa daļas. Bez vēdera, elkoņiem un kājām viņiem pienāktos uzzināt arī apzīmējumus intīmajai zonai. Jo tieši tāpat kā bērniem nepieciešami vārdi, lai pateiktu, ka sāp kāja, vajadzīgi arī vārdi, lai pateiktu, ka, piemēram, spēlējoties viņi atsituši savu intīmo zonu. Un tāpat kā bērniem vajadzīgs vārds "roka", lai pateiktu, ka kāds cits bērns viņus skarbāk aizticis, vārdi, kas nosauc intīmo zonu, palīdz atvairīt uzbrukumus vai ļauj pēc seksuālas vardarbības vērsties pēc palīdzības. Līdzās pareizai terminoloģijai mums šajā grāmatā ir svarīgi iedrošināt bērnus pašiem kļūt radošiem un bez kauna, rotaļīgi un patstāvīgi, un ar prieku izzināt savu ķermeni. Seksuāli izglītojošu mācību materiālu piedāvājums var būt preventīvs instruments un arī palīdzēt bērniem izveidot attiecības ar savu ķermeni. Iemetiet aci koerperwoerter.de! Tur var atrast mūsu izveidoto grāmatu un metodisko materiālu izlasi par šo tēmu. Sirsnībā - Noa Loviss Peifers & Linu Letīcija Blats Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis diennakts palīdzības dienests un bezmaksas psiholoģiskā palīdzība. Mājaslapā uzticibastalrunis.lv no plkst līdz pieejams arī čats. Pusaudžu resursu centrs (PRC) - profesionāļu palīdzība klātienē vairākās Latvijas pilsētās; pieejamas arī attālinātas konsultācijas. Tālrunis darbadienās no plkst līdz Filiāļu kontaktinformācija atrodama PRC mājaslapā pusaudzucentrs. lv. Centrs "Dardedze" - iestājas par bērnu drošību un vardarbības novēršanu, nodrošina psiholoģisku atbalstu bērniem, kuri cietuši no vardarbības. Kontakttālrunis darbadienās no 9.00 līdz 17.00: vai (WhatsApp). Mājaslapa: centrsdardedze.lv. Krīžu un konsultāciju centrs "Skalbes" - profesionāla palīdzība, atbalsts un informācija krīzes situācijās. Diennakts krīzes tālrunis: Centrs "Marta" - sniedz profesionālus sociālos, juridiskos, psiholoģiskos pakalpojumus vardarbībā un cilvēku tirdzniecībā cietušām pieaugušām personām, nodrošina palīdzību sievietēm un viņu bērniem, kuri atrodas ievainojamā dzīves situācijā. Tālrunis: , e-pasts: centrs@marta.lv. Filiāļu kontaktinformācija atrodama marta.lv. Tulkotājas un redaktores komentārs Vai ievērojāt, kā grāmatā atveidoti autoru vārdi? Gan dažādās publikācijās, gan "Tur lejā" oriģinālā, runājot par Noa un Linu, izmantoti dzimumneitrāli apzīmējumi. Nebināru personvārdu atveide latviešu valodā nav ierasta prakse, tāpēc vērsāmies pēc padoma pie Latviešu valodas aģentūras. Saņemtā atbilde bija šāda:" Latviešu valodā vīriešu dzimti parasti var uzskatīt par nemarķētu, tātad lietojamu kā neitrālu, vispārinošu. [..] Līdz ar to mēs arī ieteiktu pievienot vīriešu dzimtes galotnes nebināru personvārdu atveidē latviešu valodā." Šim ieteikumam iebilst nevar, un arī šoreiz grāmatas tulkojumā izmantota šī pieeja. Tomēr tas nav risinājums, kuru bijām iecerējušas. Mēs personīgi izvēlētos tieši "neatbalstāmo" praksi un rakstītu "Noa Lovis Peifer" un "Līnu Letīcij Blat", nepiemērojot dzimumnoteicošās galotnes. Tādējādi mudinām arī citus diskutēt par nebināru personvārdu atveidi un lūkoties, kā latviešu valodu padarīt iekļaujošāku. Signe Viška & Elīna Brasliņa

37

38 ŗ=._...l.,, ' ~..,,.....